Boomverzorger inschakelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Boomverzorging

Om bomen in een goede conditie te houden, is boomverzorging erg belangrijk. Heb je een boom in de tuin waar dode takken in zitten? Of is het tijd om je bomen te knotten? Met een specialist ben je altijd vak professioneel vakwerk verzekerd. Hoe vind je gemakkelijk een goede boomverzorger uit de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt eenmalig een aantal offertes, geheel gratis en zonder verplichtingen! Door deze te vergelijken, kies je gemakkelijk de boomexpert die bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden van boomverzorging en de kosten. Ook vind je handige bespaartips.

Wat is boomverzorging?

De werkzaamheden van boomverzorgers zijn zeer divers. Boomverzorging staat altijd in het teken van het op peil houden van de conditie van bomen. Dat begint al met het planten, maar gaat door tijdens de levensloop van een boom. Door bijvoorbeeld dode takken te verwijderen, krijgt een boom steeds weer nieuwe takken en bladeren. Zo maak je van een boom een echte blikvanger in je tuin. Het is dan ook vaak onderdeel van tuinonderhoud.

Een greep uit de werkzaamheden van boomverzorgers:

 • Snoeien
 • Planten
 • Rooien
 • Knotten of toppen
 • Verplaatsen
 • Verankeren
 • Controle op boomziektes en plagen
 • Behandeling tegen ziektes en plagen

Wanneer is boomverzorging nodig?

Boomverzorging begint al met het planten. Maar daarna is regelmatig onderhoud nodig om ieder jaar weer van de boom te genieten. Wanneer je boom gevaar of hinder veroorzaakt voor bijvoorbeeld je buren, ben jij verantwoordelijk voor de schade. Daarom wordt aangeraden om eenmaal per jaar een boomverzorger naar je bomen te laten kijken. Zo wordt de boom in iedere levensfase goed verzorgd.

In de eerst jaren heeft een boom nog niet veel wortels, waardoor zelf voedsel verzamelen lastig is. Daarom is het belangrijk om jonge bomen goed te bewateren en te bemesten, zeker als deze in een zandgrond staat. Als een boom groter is, is regelmatig snoeien belangrijk, omdat bomen erg snel groeien.

Daarnaast kunnen bomen ziek worden. Schimmels en zwammen kunnen bomen aantasten. Daarnaast zijn er verschillende ziektes, zoals de bladverwelkingsziekte of de bladvlekkenziekte.

Wat kost boomverzorging?

Wat kost de verzorging van bomen? In de volgende prijstabel vind je een handig overzicht. Een boom snoeien kost ongeveer €35,- tot €55,- per uur. Het is van de grootte en bereikbaarheid van de boom afhankelijk hoe lang de boomspecialist aan het snoeien is. Een boom kappen heeft een gemiddelde prijs tussen de €400,- tot €800,- per boom.

Wil je een boom verplaatsen? Of is het nodig om een boom tegen een ziekte te behandelen? Van deze werkzaamheden is het lastig om een gemiddelde prijs te geven, omdat deze erg afhankelijk van je precieze situatie is. Vraag gratis offertes aan voor een prijsindicatie!

Prijs bomen verzorgen

Werkzaamheden Gemiddelde prijs*
Snoeien €35,- tot €55,- per uur
Kappen €400,- tot €800,- per boom
Verplaatsen Prijs op aanvraag
Behandelen ziektes Prijs op aanvraag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw.

boomverzorging

Besparen op de kosten van boomverzoring?

Vergelijk offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Boomverzorging: werkzaamheden

De werkzaamheden van boomverzorgers lopen behoorlijk uiteen. In iedere levensfase heeft een boom onderhoud nodig.

Voor welke klussen schakel je zoal een boomverzorger in?

Over het algemeen zijn de werkzaamheden in vijf categorieën in te delen. De meest voorkomende klus van boomverzorgers is het snoeien van bomen. Daarnaast kappen of rooien ze ook bomen en kun je ze inschakel om bomen te verplaatsen. Ook bij boomziektes is het verstandig om er een expert bij te halen. Ten slotte hebben jonge bomen een specifieke verzorging nodig.

Bomen snoeien

Het snoeien van een boom heeft twee redenen. Ten eerste ga je wildgroei tegen door regelmatig te snoeien. Daarnaast is snoeien ook belangrijk voor de gezondheid van een boom. En in de eerste jaren bepaal je met snoeien de vorm van een boom.

Waarom is snoeien belangrijk voor de gezondheid van een boom? Wanneer een boom steeds meer takken ontwikkelt, schuren de takken tegen elkaar en krijgt de boom minder zonlicht. Door te snoeien worden deze problemen verholpen. Dan blijven de wortels ook in staat de boom te dragen en bloei wordt gestimuleerd.

Bomen kappen en rooien

Heb je een boom in de tuin die in de weg staat? Schakel dan altijd een specialist in om deze te kappen of te rooien. Alleen met een vakman weet je zeker dat dit goed gaat. Een boom die verkeerd valt, kan enorme schade veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Wat is het verschil tussen kappen en rooien?

Bij rooien wordt de gehele boom verwijderd, inclusief alle wortels. Bij kappen is dit niet het geval, dan blijft de boomstronk staan en blijven ook de wortels in de grond zitten. Je zult begrijpen dat het rooien van een boom meer werk is dan het kappen ervan.

boomverzorging rooien

Boom verplaatsen

Heb je een boom die je liever op een andere plek wilt hebben? In sommige gevallen is het mogelijk om een boom te verplaatsen. De boom kan dan niet te groot zijn, want bij grote bomen kost het veel moeite om ze er weer bovenop te krijgen.

Wanneer verplanten? Het verplaatsen van bomen is mogelijk vanaf de herfst tot het voorjaar en alleen wanneer het niet vriest.

De boomverzorger bereidt de boom voor op het verplanten door de wortels rond te steken. Voor het verplaatsen snoeit hij ook bovengronds.

Boomziektes behandelen

Helaas kunnen bomen ook ziek worden. Er zijn verschillende ziektes, maar ook insecten en zwammen kunnen bomen aantasten. Insecten dringen namelijk de boom in via beschadigingen. Daardoor ontstaan afwijkingen op de bladeren en gaten in de boom.

Schakel bij ziektes altijd zo snel mogelijk een specialist in. Dan is de boom vaak nog wel te genezen. Zo voorkom je onnodige schade aan de boom en mogelijk zelfs omhakken. Bij de eikenprocessierups is het voor je eigen gezondheid belangrijk om zo snel mogelijk een boomverzorger in te schakelen.

Een regelmatige boomverzorging voorkomt de meeste schade aan bomen. Laat daarom regelmatig een boomspecialist naar je bomen kijken.

Boomverzorging bij jonge bomen

Jonge bomen hebben een specifieke verzorging nodig die voornamelijk bestaat uit bewatering en bemesting.

Bij het jonge bomen verzorgen is het belangrijk om deze regelmatig water te geven. De wortels zijn namelijk nog niet genoeg ontwikkeld en gegroeid om ervoor te zorgen dat de boom zelf voldoende water uit de grond kan halen.

Daarnaast is bemesting ook belangrijk, zeker omdat we bomen vaak in arme grond plaatsen. In onze strakke tuinen, krijgt een boom geen voeding van gecomposteerde bladeren en vruchten, zoals in het bos wel het geval is. Daarom voedt een specialist je bomen bij met compost of mest.

boom verzorgen

Zieke boom herkennen: tips

Hoe herken je een zieke boom?

 • Zie je zwammen groeien tegen de boom? Dan is er vaak sprake van houtrot.
 • Hangen er dorre bladeren in de bloei of zie je zwarte smurrie zitten tussen de schors? Dan lijdt de boom waarschijnlijk aan de bladverwelkingsziekte. De boomspecialist zal aanraden deze boom te verwijderen om besmetting van andere bomen te voorkomen.
 • Vallen de bladeren vroegtijdig uit, krullen de bladeren of zitten er zwarte vlekjes op? Dan heb je mogelijk te maken met de bladvlekkenziekte.
 • Zie je veel insecten, met name rupsen, kevers en motten, rond een boom? Deze insecten dringen vaak de boom binnen via een beschadiging. Om verdere schade te voorkomen gebruikt de specialist meestal een ongediertebestrijdingsmiddel.

Het is altijd verstandig om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen. Daarmee voorkom je verdere schade aan je boom.

Vakman gezocht voor bomen verzorgen?

Vergelijk offertes en vind de beste specialist!

Gratis offertes ontvangen

Boomverzorging: zelf doen of uitbesteden?

Een gedeelte van een goede boomverzorging kun je goed zelf doen. Hierbij kun je denken aan het bewateren en bemesten van jonge bomen. Ook het snoeien van bomen is goed zelf te doen, maar dan moet je wel de juiste materialen hebben.

Een boomverzorger heeft de juiste materialen en apparaten tot zijn beschikking en levert altijd vakwerk af. Zeker met het omhakken van een boom is vakmanschap nodig om ervoor te zorgen dat de omvallende boom geen schade veroorzaakt.

Ook met het snoeien van bomen zorgt de vakkundige blik van een expert voor het mooiste resultaat. Bovendien hoef je zelf niet op een ladder te balanceren om bij de takken te kunnen.

Bomen laten verzorgen: tuinman of specialist?

Wanneer je je bomen wilt laten verzorgen kun je uit twee specialisten kiezen: een tuinman of een boomverzorger. Een tuinman verzorgt niet alleen bomen, maar alle onderdelen van een tuin. Eenvoudig snoeiwerk is een klus die je gerust aan een tuinman overlaat.

Wanneer heb je een specialist nodig?

Wanneer je boom of bomen last hebben van ziektes schakel je het best een gespecialiseerde boomverzorger in. Deze heeft veel kennis over bomen en boomziektes. Ook voor het verplaatsen van bomen en het verzorgen van speciale boomsoorten huur je het best een specialist in.

boomverzorging specialist

Tuinman voor boomverzorging nodig? Bespaar op de kosten!

Heb je bomen in je tuin en wil je ervoor zorgen dat deze er mooi uit blijven zien? Schakel dan de professionele hulp in van een boomverzorger uit de buurt. Deze verzorgt je bomen vakkundig, waardoor je schade en ziektes voorkomt.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Met onze offerteservice vind je altijd een betaalbare specialist uit de buurt. Door offertes te vergelijken weet je bovendien zeker dat je een goede prijs betaalt. Het vergelijken van offertes is geheel gratis en zonder verplichtingen!

Gratis offertes vergelijken