Tuinman nodig voor tuinonderhoud?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Tuinonderhoud

Het hele jaar door een nette en verzorgde tuin! Dat kan als je het tuinonderhoud uit handen geeft aan een ervaren tuinaannemer! De vakman zal je tuin structureel onderhouden, zodat je zeker weet dat de tuin er goed uit ziet.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over tuinonderhoud en wat dit inhoudt. Je krijgt informatie over de verschillende klussen, de voordelen van een tuinonderhoudscontract en je leest wat een onderhoudsvrije tuin inhoudt. Tot slot lees je hoeveel tuinonderhoud kost en lees je wat tuinonderhoud per jaar ongeveer kost.

Wat valt onder tuinonderhoud?

Als je wilt dat je tuin er het hele jaar door netjes en verzorgd uitziet, moet je de tuin goed onderhouden. Hoe groter je tuin, des te meer tijd het kost. Heb je deze tijd niet of houd je niet van tuinieren? Schakel dan een tuinman in voor tuinonderhoud! Een tuinman voert al het tuinonderhoud voor je uit: van het maaien van het gazon tot het bemesten van je planten. De tuinman voert zelfs tuinonderhoud in de winter voor je uit!

Bij tuinonderhoud kun je denken aan deze werkzaamheden:

 • Gazon onderhoud
 • bomen, planten en struiken snoeien
 • Bomen kappen
 • Onkruid wieden

tuinonderhoud

Wat kost tuinonderhoud?

Wat kost tuinonderhoud per jaar? Dat is volledig afhankelijk van het soort tuinonderhoud dat je uitbesteedt. Laat je de tuin één keer per jaar onderhouden, dan vallen de kosten mee. Voor een grote onderhoudsbeurt betaal je ongeveer €800,- tot €1.000,-.

Hoeveel kost tuinonderhoud?

Hekel aan grasmaaien? Een tuinman verzorgt het onderhoud van je gazon. Het maaien van een gazon van 100 m² kost gemiddeld €25,- tot €30,- en het verticuteren kost ongeveer €100,- tot €140,-. Het kantsnijden is een klein klusje, dit kost gemiddeld €0,50 tot €1,- per meter.

Wat kost tuinonderhoud per uur?

Wat tuinonderhoud per uur kost, verschilt per tuinaannemer. Ook het soort onderhoud aan de tuin beïnvloedt wat het tuinonderhoud per uur kost. Voor klein onderhoud en simpele klussen ligt het uurtarief rond de €30,-. Hierbij schakel je een beginnend tuinman in. Kies je voor een tuinman met veel ervaring en laat je ingewikkelde klussen uitvoeren? In dat geval ligt het uurtarief eerder rond de €50,-. Op deze pagina lees je meer over de prijzen van tuinonderhoud.

Wat kost tuinonderhoud per jaar?

Onderhoudswerkzaamheden Kosten* Bijzonderheden
Grote onderhoudsbeurt €800,- tot €1.000,- Gemiddelde tuin
Gazon maaien €25,- tot €30,- Voor gazon van 100 m²
Gazon verticuteren €100,- tot €140,- Voor gazon van 100 m²
Kantsnijden gazon €0,50 tot €1,- Per meter
Snoeien €35,- Per uur
Onkruid wieden €35,-
Bemesten €35,- Per uur
Boom kappen €400,- tot €800,- Per boom
Insecten en plagen bestrijden €30,- tot €45,- Per uur
Afvoeren tuinafval €10,- tot €15,- Per m³

*Dit zijn prijsvoorbeelden. Exacte prijzen? Vraag gratis offertes aan.

Wat kost tuinonderhoud per uur?

€30,- tot €50,- per uur

Kosten zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven.

Laag tarief
€30,- per uur

Kleine onderhoudswerkzaamheden
Tuinman met weinig ervaring
Simpele klussen

Hoog tarief
€50,- per uur

Groot onderhoud
Tuinman met veel ervaring
Ingewikkelde klussen (boomverzorging etc.)

Start nu je gratis offerteaanvraag!


Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Hoeveel tuinonderhoud per jaar kost, verschilt per situatie. Zo speelt onder andere het formaat van de tuin een belangrijke rol, evenals de werkzaamheden. Het onderhoud van het gazon is een stuk voordeliger dan het snoeien van bomen! Ook de tijd van het jaar waarin je de tuin laat onderhouden speelt een rol. Tuinonderhoud in de winter is duurder dan in het voorjaar.

De kosten voor het onderhoud aan de tuin worden beïnvloed door deze factoren:

 • Het formaat van je tuin.
 • Hoe complex de onderhoudswerkzaamheden zijn.
 • De ervaring van de tuinman.
 • De tijd van het jaar.

Besparen op het onderhoud van je tuin?

Vergelijk gratis offertes voor tuinonderhoud en bespaar op de kosten!

Tuinonderhoud met dienstencheques

Er wordt regelmatig gevraagd of men voor tuinonderhoud ok dienstencheques kan inleveren. Een dienstencheque is een geldig betaalmiddel, waarbij het Vlaamse Gewest een bijdrage levert. Elke bewoner van ouder dan 18 kan deze dienstencheques gebruiken om tegen een gunstige prijs huishoudhulp in te schakelen.

Helaas is het niet mogelijk om deze dienstencheques te gebruiken voor tuinonderhoud. Wil je toch een tuinman inschakelen voor het onderhoud van jouw gazon? Het maaien van een gazon tot 100 m² kost slechts €25,- tot €30,- totaal!

onderhoud tuin

Onderhoud tuin: wat doet de tuinman?

Het onderhoud aan de tuin varieert enorm en is volledig afhankelijk van hoe je tuin eruit ziet. Ben je verhuisd naar een huis met een verwilderde tuin? Laat dan een grote onderhoudsbeurt uitvoeren. Hierbij pakken de tuinmannen alles aan wat nodig is: ze maaien het gras, snoeien de bomen en verwijderen dode planten en struiken. Ook het verwijderen van onkruid is een belangrijk onderdeel van de grote onderhoudsbeurt.

Als je tuin eenmaal op orde is, is het verstandig het tuinonderhoud structureel bij te houden. Je zult merken dat de kosten van het tuinonderhoud dan ook een stuk lager uitvallen!

Grasmaaien en gazon verticuteren

Om het gazon netjes te houden moet dit regelmatig gemaaid worden. Hoe vaak je het gazon moet maaien verschilt per situatie, maar ligt gemiddeld rond de twee keer per maand. Aan het einde van de zomer is het zelfs aan te raden elke week het gazon te maaien!

Verticuteren houdt in dat je de bodem vrij maakt van een zogeheten ‘viltlaag’, waardoor het gras weer beter gaat groeien en een mooie groene kleur krijgt. Dit kun je het beste twee keer per jaar doen.

Bomen, struiken en planten snoeien

In de wintertijd is het niet aantrekkelijk om het tuinonderhoud uit te voeren. Grote kans dat de bomen, struiken en planten in de tuin in het voorjaar flink verwilderd zijn. Tijd om deze te snoeien dus!

Let op: niet elke plant kan gesnoeid worden!

Snoeien zorgt ervoor dat de bomen of struiken weer beter gaan groeien, maar dan moet je natuurlijk niet té veel wegsnoeien. Laat dit daarom doen door een ervaren tuinaannemer.

Boomverzorging

Bomen in de tuin vereisen meer onderhoud dan je misschien in eerste instantie denkt. Je moet ze in ieder geval regelmatig snoeien: de kruin uitlichten. Alleen als de kruin van de boom voldoende licht krijgt gaat hij beter groeien.

Daarnaast moet je de boom ook beschermen tegen beestjes of andere belagers. Een vakman kan deze risico’s preventief bestrijden.

Lees hier alles over boomverzorging.

Onkruid uit de tuin verwijderen

Onkruid groeit overal en het geeft de tuin een hele slordige indruk. Het bestrijden van onkruid voelt misschien als een ondankbaar werk, omdat het regelmatig weer terug groeit. Zeker in het voorjaar komt onkruid snel weer de kop op steken.

Heb je geen tijd of zin om zelf het onkruid te verwijderen, geef dit onderhoud aan de tuin dan uit handen. Het wieden van onkruid kost ongeveer €30,- per uur.

Plagen bestrijden

Insecten zoals slakken, bladluis en andere beestjes vind je in praktisch iedere tuin terug. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je wilt voorkomen dat deze insecten uitgroeien tot een echte plaag. Ook voor het bestrijden van plagen kun je de hulp van een tuinbedrijf inzetten.

Hoe bestrijden tuinmannen plagen in mijn tuin?

Er zijn een aantal milieuvriendelijke manieren, zoals het uitnodigen van de natuurlijke vijanden van je plagen. Door te kiezen voor sterke planten is je tuin bovendien minder vatbaar voor plagen.

Reinigen terras en tuinpaden

Na verloop van tijd kleuren de tegels van je terras of tuinpaden groen: hoe kan dit? De groene kleur komt door algen, die groeien op je tegels. Het reinigen van de bestrating zorgt er al voor dat je tuin er direct verzorgder uitziet.

Maar let op: reinig de tegels niet met een hogedrukspuit! Dit beschadigt het tegeloppervlak, waardoor de algengroei juist sneller weer terugkeert! Schakel daarom een ervaren tuinbedrijf in voor de reiniging van je tuin.

Tuinman inschakelen tegen de laagste prijs?

Vind de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kosten!
Gratis offertes ontvangen

Wanneer moet ik mijn tuin onderhouden?

Gedurende het jaar voer je heel verschillend tuinonderhoud uit. Wat doe je in de winter en wat in de zomer?

 • Winter: in de winter staat de groei vaak stil. Er groeit weinig onkruid en ook de bomen en struiken groeien minder snel daarom hoef je niet veel tuinonderhoud in de winter uit te voeren. Wat je wél kunt doen, is controleren of je planten de winter overleven.
 • Lente: in het voorjaar kun je beginnen met het planten van nieuwe planten en het zaaien van bloemen. Ook is het verstandig om weer te beginnen met het maaien van het gazon.
 • Zomer: het is ’s zomers belangrijk om de planten regelmatig water te geven, zeker in tijden van extreme warmte.
 • Herfst: het is belangrijk om het gazon en de planten extra aandacht te geven. Ook bereid je ze nu voor op de winter die er weer aankomt.

tuinman voor tuinonderhoud

Tuin onderhouden: eenmalig of periodiek?

Jij wilt dat je tuin er netjes uit ziet in de zomer, zodat je hier optimaal van kunt genieten met het mooie weer. Maar wat is dan slim: een eenmalige onderhoudsbeurt aan het begin van de zomer of het afsluiten van een tuinonderhoudscontract?

Eenmalig onderhoud is doorgaans duurder dan periodiek onderhoud door middel van een tuinonderhoudscontract. De kosten liggen hoger, omdat de vakman lang bezig is al het achterstallig onderhoud in te halen. Bovendien is de kans groot dat je tuin alweer verwildert nog voordat de zomer definitief voorbij is. Het is dus in de meeste gevallen slimmer om te kiezen voor periodiek tuinonderhoud. De tuinman komt je tuin dan structureel onderhouden zodat je hier de hele zomer (en winter!) plezier van hebt!

Onderhoudsvriendelijke tuin?

Heb je geen groene vingers of zie je het absoluut niet zitten om je tuin zelf te onderhouden? Met het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin bespaar je jezelf dan een heleboel moeite, energie en tijd!

Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin?

Een onderhoudsvrije tuin houdt vaak in dat je deze volledig laat betegelen. Wil je toch een gazon, dan is kunstgras een optie. Op die manier hoef je geen gras te maaien en hoeft het ’s zomers ook geen water. Een bijkomend voordeel is dat je tuin ook niet in een modderpoel verandert tijdens een voor- of najaarsstorm!

Keurmerken voor tuinmannen

Zoek je een vakman om het onderhoud aan je gazon bij te houden? Of wil je eenmalig tuinonderhoud laten plegen? Kijk eens of de vakman is aangesloten bij de Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG).

Wat is de BFG?

De BGF is een branchevereniging die hun groenvoorzieners toetst op kwaliteit, milieuvriendelijkheid en klantvriendelijkheid. Kies je voor een tuinman aangesloten bij deze branchevereniging, dan ben je dus verzekerd van de beste hulp. Bovendien biedt een brancheverzekering vaak extra garanties. Meer weten? Lees dan verder op bfg-fbep.be.

Besparen op tuinonderhoud: tips!

Wil je het onderhoud aan de tuin uitbesteden maar niet te veel geld uitgeven? Hieronder vind je een aantal tips om te besparen op je tuinonderhoud!

 • Voer zelf een aantal werkzaamheden uit: denk aan het verwijderen van dode planten of het maaien van het gras. Zo hoeft de tuinaannemer dat niet meer te doen.
 • Sluit een tuinonderhoudscontract af! De tuinman komt dan structureel bij je langs. Bovendien zijn de kosten vaak lager bij het afsluiten van een abonnement!
 • Laat groot onderhoud uitvoeren in een periode die doorgaans minder druk is, zoals het najaar.
 • Voer zelf al het tuinafvoer af, om te besparen op de afvoerkosten. In veel gemeenten mag je tot een bepaald volume gratis tuinafval inleveren.
 • Vergelijk offertes van verschillende tuinaannemers en kies de vakman met het beste aanbod!

tuinen onderhouden

Tuinonderhoud? Vergelijk gratis offertes!

Ben je geen geld in het onderhoud van tuinen en laat je dit het liefst doen door een ervaren tuinman? Een vakman maait je gazon, gaat je bomen snoeien en zorgt ervoor dat al planten in de tuin de kans krijgen om goed en sterk te groeien.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Door gratis de offertes van meerdere tuinmannen te vergelijken, vind je gemakkelijk en snel de vakman met het beste aanbod. Je voordeel? Een besparing tot wel 40% Maak je geen zorgen, want het vergelijken van offertes is gratis en vrijblijvend. Met andere woorden: je zit helemaal nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken