Tuinman inschakelen voor tuinaanleg?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Tuinaanleg

De tuinaanleg is niet een klus die je gemakkelijk zelf uitvoert. De aanleg van een tuin is fysiek zwaar werk. Bovendien moet je met heel veel aspecten rekening houden. Een tuinaannemer houdt overal rekening mee en helpt je met het maken van een prachtig tuinontwerp.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de aanleg van een tuin en wat hier bij komt kijken. Je krijgt meer informatie over de werkzaamheden van een tuinarchitect en vindt leuke ideeën voor je tuinaanleg. Of je nu een landelijke stijl, Oosterse sfeer of moderne tuin wilt creëren: een tuinaannemer helpt je hierbij.

Wat valt onder tuinaanleg?

De aanleg van een tuin is een grote klus met veel verschillende werkzaamheden. Een tuinaanleg begint altijd met het opstellen van een tuinontwerp. Daarna volgen de grondwerken: de fundering voor de hele tuin. Pas daarna begint de tuinarchitect met het aanleggen van het gazon, aanbrengen van beplanting en het straatwerk. Daarnaast kun je ervoor kiezen om tuinverlichting te plaatsen. Hiermee creëer je een heel gezellige sfeer in de achtertuin.

Bij een tuin aanleggen voert een tuinaannemer de volgende werkzaamheden uit:

 • Opstellen tuinontwerp
 • Grondwerken, zoals tuin egaliseren
 • Straatwerken
 • Gazon aanleggen
 • Vijver aanleggen
 • Tuinverlichting plaatsen
 • Beplanting plaatsen

tuinaanleg

Wat kost een tuinaanleg?

Het aanleggen van een nieuwe tuin is een grote klus. Hoeveel kost een tuinaanleg per m²? Dit is volledig afhankelijk van alle tuinwerken.

Het aanleggen van een gazon kost ongeveer €5,- tot €10,- per m². Wil je nieuwe beplanting in de tuin, houd dan rekening met gemiddeld €10,- tot €30,-, afhankelijk van de gekozen planten. Straatwerk kost ongeveer €50,- tot €150,- per m² en voor het plaatsen van een nieuwe tuinafscheiding moet je rekening houden met €50,- tot €150,- per meter.

Wil je een nieuwe tuin aanleggen met een andere indeling? Voor het opstellen van een tuinontwerp betaal je gemiddeld €400,- tot €800,-, afhankelijk van het formaat van jouw tuin. Tuinman gezocht? Vergelijk dan de prijzen van verschillende tuinaannemers bij jou in de buurt.

Kosten tuinaanleg

Werkzaamheden Gemiddelde kosten* Bijzonderheden
Gazon aanleggen €5,- tot €10,- Per m²
Nieuwe beplanting €10,- tot €30,- Per m²
Bestrating leggen €50,- tot €150,- Per m²
Schuttingen plaatsen €50,- tot €150,- Per strekkende meter
Verlichting aansluiten €80,- tot €100,-
Boom laten kappen €400,- tot €800,- Per boom
Tuinontwerp maken €250,- tot €400,-
Beplantingsplan €50,- tot €150,-

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. materiaalkosten en btw. Vraag gratis offertes aan om te besparen.

Hoeveel een tuinaanleg per m² kost, is onder andere afhankelijk van het formaat van je tuin. Is je tuin groter dan 300 m²? Houd dan rekening met gemiddeld €2,- tot €4,- per m². Voor de aanleg van een gazon liggen de kosten rond de €5,- tot €10,- per m² en het leggen van bestrating kost je gemiddeld €50,- tot €150,- per m².

Hoeveel kost een tuinaanleg per m²?

Oppervlakte tuin Prijs*
Gazon aanleggen €5,- tot €10,- Per m²
Nieuwe beplanting €10,- tot €30,- Per m²
Bestrating leggen €50,- tot €150,- Per m²
Groter dan 300 m² €2,- tot €4,- per m² Tuinoppervlakte

*Let op: dit zijn prijsvoorbeelden incl. btw. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Besparen op de kosten van de aanleg van je tuin?

Vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen!

kosten tuinaanleg

Luxe en budget tuinaanleg

Bij de aanleg van een nieuwe tuin heb je de keuze voor een luxe of budget tuin. Heb je een beperkt budget? Tegen lage kosten kun je toch een mooie tuin laten aanleggen. Hierbij kies vooral voor goedkope materialen en ga je voor een goedkope indeling. Heb je een groter budget, dan is een luxe tuinaanleg ook een optie. Hierbij gaat het om duurdere materialen, zoals natuurstenen.

Budget tuinaanleg:

 • Groot grasveld
 • Standaard terras
 • Voordelige planten
 • Goedkope bestrating

Luxe tuinaanleg:

 • Natuurlijke materialen
 • Verschillende of meerdere terrassen
 • luxe planten of bomen
 • Aanleg van een vijver

aanleggen tuin

Tuinaanleg voor kleine en grote tuinen

Het maakt niet uit of je een grote of een kleine tuin hebt: je kunt voor de aanleg van je tuin altijd een tuinman inschakelen. Heb je een kleine tuin? Dan stelt de architect een ontwerp op die er juist voor zorgt dat de achtertuin een stuk ruimtelijker oogt. Door speelse hoekjes en leuke doorkijkjes lijkt je achtertuin al snel een stuk groter dan dat hij in werkelijkheid is!

Bij grote tuinen is de uitdaging juist om er één samenhangend geheel van te maken. Een ervaren tuinman helpt je hier natuurlijk bij. Of je nu je achtertuin of je voortuin laat aanleggen: met de hulp van een tuinaannemer weet je zeker dat het er stijlvol en verzorgd uitziet!

Tuinaanleg ideeën

Bij de aanleg van een tuin heb je natuurlijk de keuze uit tal van verschillende stijlen. De landelijke stijl is al jarenlang populair, en erg geschikt voor grote tuinen. Heb je een kleinere tuin, dan is de moderne tuin ook een goede keuze. Houd wel rekening met de stijl van je woning. Je tuin is het mooist als deze qua stijl goed past bij de rest van je huis natuurlijk! Hieronder vind je verschillende ideeën voor jouw tuinaanleg.

Moderne tuin?

Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke lijnen en grote materialen. Je ziet in moderne tuinen bijvoorbeeld heel veel grote betontegels: deze laten een klein terras optisch een stuk groter lijken!

Natuurlijk passen planten ook heel goed bij een moderne tuin. Vaak zijn deze geplaatst in borders of grote plantenbakken. Deze borders worden bovendien veel gebruikt om verschillende ‘hoekjes’ en doorkijkjes te creëren. Een moderne tuin past heel goed bij een mooie nieuwbouwwoning en is ook heel geschikt voor kleine tuinen.

Landelijke tuin

Zoek je ideeën voor de tuinaanleg van je grote tuin? Kijk eens of de landelijke stijl bij je past! De landelijke stijl kenmerkt zich door het gebruik van heel veel natuurlijke materialen. Als je niet beter wist, zou je denken dat de tuin een klein stukje natuur is. Toch is over de aanleg van de tuin heel goed nagedacht!

Met behulp van bomen en struiken creëer je heel gemakkelijk verschillende zithoekjes, waardoor je iets meer privacy hebt. Heb je de ruimte? Kijk dan eens of je de ruimte hebt voor een vijver.

Japanse tuin

Wil je een tuin waarin je tot rust komt? Laat dan een Japanse tuin aanleggen. Een Japanse tuin bestaat uit drie elementen: stenen, water en planten. Je hoeft niet direct een grote vijver aan te leggen: een klein, stromend beekje of een aantal fonteintjes zijn voldoende. Hiermee is de Japanse tuin ook heel geschikt voor kleine tuinen.

Welke planten zet ik in een Japanse tuin?

Denk aan bamboe en coniferen. Deze laatste zijn heel gemakkelijk in een bijzondere vorm te snoeien. Daarnaast is het vooral belangrijk dat je een goed evenwicht houdt tussen begroeiing en ruimte.

Gazon en bloemenweide

Een gazon komt van pas in elke tuin. Kinderen kunnen hier spelen en picknicken en voor jou is het een fijne plek om ’s zomers van het mooie weer te genieten. Het is dus altijd een goed idee om een gazon aan te leggen.

De tuin maak je echt compleet met het aanleggen van een bloemenweide. Je hebt de keuze uit talloze bloemen, kleuren en formaten. Met de aanleg van een bloemenweide wordt je tuin een heel kleurrijk geheel. Of je nu kiest voor een moderne of landelijke tuin: een bloemenweide is in een groene tuin onmisbaar.

Vijver aanleggen

Wil je een luxe uitstraling creëren, dan is een vijver een goede keuze. Laat de vijver aanleggen door een ervaren tuinaannemer voor het beste resultaat. Er zijn verschillende manieren. Natuurlijk is het mogelijk om een kant en klare vijverbak te kopen, maar voor een natuurlijke uitstraling is een folievijver de allerbeste keus. Hierbij graven de vakmannen een gat in de grond en bedekken dit met folie. Dit laten ze daarna vollopen met water. Door leuke plateaus in het water ontstaat er een speelse vijver.

Tuinaannemer voor een tuinaanleg gezocht?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!
Ontvang gratis offertes

Tuinaanleg en ontwerp

Voordat je aan de slag kunt het de aanleg van je tuin, is het belangrijk dat je een goed ontwerp hebt. Dit kun je zelf doen, maar de kans is groot dat je dan een standaard tuin hebt. Wil je graag een unieke tuin, waarbij over elk detail is nagedacht? Een tuinarchitect helpt je de tuin van je dromen te realiseren! Hij denkt na over alle details. Wil je graag in de zon zitten? Dan zoekt hij uit waar je in je tuin het langst van de zon kan genieten. Een groot terras en een ruim gazon? De tuinman zorgt ervoor dat dit op een speelse wijze past.

Wil jij je tuin laten ontwerpen door een tuinarchitect? De kosten hiervoor liggen rond de €250,- tot €400,-.

aanleg tuin

Waarop letten bij tuin aanleggen?

Zoek je een tuinaannemer voor de aanleg van je tuin? Kijk dan eens of de vakman is aangesloten bij een branchevereniging. De BFG-FBEP (Belgische Federatie Groenvoorzieners) is een branchevereniging voor tuinaannemers. Als de vakman is aangesloten bij deze branchevereniging, dan weet je zeker dat hij regelmatig getest wordt op kwaliteit en klantvriendelijkheid. Meer weten? Lees dan verder op : bfg-fbep.be.

Wil je een terras leggen? Als deze grenst aan je huis, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6%. Dit houdt in dat je over alle materiaal- en arbeidskosten slechts 6% btw betaalt! Dit geldt alleen als je huis minimaal 10 jaar oud is. Meer weten? Lees dan verder op : belgium.be.

De 5 grootste blunders bij tuinaanleg

 • 1. Je besteedt geen aandacht aan de grond: niet alle grond is geschikt voor beplanting. Doe je hier niets aan, dan blijven je planten niet lang leven.
 • 2. Beplanting die niet het hele jaar door bloeit. Kies niet alleen voor planten die er mooi uitzien, maar ook voor planten die ook in de winter blijven bloeien!
 • 3. Je denkt niet goed na over de bestrating. Je legt je terras aan, grenzend tegen je woning omdat dit de meest logische optie is. Blijkt vervolgens dat hier helemaal geen zon komt! Laat je tuin daarom ontwerpen door een architect!
 • 4. Je laat een ander voor je beslissen: jij moet de komende 10 tot 20 jaar van deze tuin genieten, dus zorg dat deze aan je wensen voldoet!
 • 5. Je schakelt geen tuinman in.

Handige bespaartips!

Besparen op de tuinaanleg? Dat kan! Begin zelf met het verwijderen van oude bestrating en planten zodat de tuinaannemer dit niet meer hoeft te doen. Of kies voor goedkope materialen. Een gazon is een stuk voordeliger te leggen dan een terras.

Zo bespaar jij op je tuinaanleg:

 • Gebruik oude materialen opnieuw: zoals tegels die nog goed zijn.
 • Kies voor goedkope materialen als grind en gras om op de kosten te besparen.
 • Laat je gazon inzaaien in plaats van graszoden leggen.
 • Schakel samen met je buren een tuinaannemer in. Sommige vakmannen bieden dan een leuke kwantumkorting.

tuinaanleg ideeën

Tuinarchitect nodig voor aanleg tuin? Gratis offertes!

Droom je al jaren van een Japanse tuin? Of weet je niet goed hoe je jouw grote tuin moet indelen zodat er een fijne sfeer ontstaat? Schakel een tuinarchitect in! Hij stelt een prachtig ontwerp voor je op, dat aan alle wensen voldoet. Bovendien houdt hij het ontwerp praktisch, zodat je de komende jaren optimaal van je tuin geniet.

Wil je zeker weten hoeveel een tuinaanleg per m² kost? Vraag dan gratis offertes aan! Vergelijk de verschillende prijzen en kies het tuinbedrijf met het beste aanbod. Zo bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs! Dat wil jij toch ook?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Geen zorgen: want het vergelijken van offertes is gratis en helemaal zonder verdere verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken!