Tuinaanleg uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Kosten tuinaanleg

Tuinaanleg tegen de laagste kosten? Met de hulp van een vakman ben je verzekerd van het mooiste resultaat. Gelukkig hoeft het inschakelen van een vakman niet duur te zijn. Op zoek naar een tuinspecialist in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijzen van verschillende vakmannen in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies de tuinman met het beste aanbod, om zo tot wel 40% op de kosten te besparen.

Op deze pagina lees je over de kosten van een tuinaanleg. Je vindt meer informatie over de prijs voor de aanleg van een simpele of juist een luxe tuin. Ook lees je hoe je de kosten zo laag mogelijk houdt!

Wat kost tuinaanleg?

De kosten van tuinaanleg zijn heel erg afhankelijk van de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor het opstellen van een tuinontwerp (tot 100 m²) betaal je gemiddeld €300,- tot €500,-. De aanleg van een gazon kost ongeveer €5,- tot €10,- per m² en de aanleg van beplanting kost ongeveer €10,- tot €30,- per m². Natuurlijk is de prijs hiervan volledig afhankelijk van het soort beplanting dat je aan laat leggen.

Voor het aanleggen en aansluiten van verlichting betaal je gemiddeld €80,- tot €100,- per m². Voor een vijver variëren de prijzen van €1.000,- tot €30.000,-, afhankelijk van de gekozen beplanting. Wil je zeker weten wat de aanleg gaat kosten, vraag dan een prijsofferte voor je tuinaanleg aan.

Het kosten van een tuinman ligt gemiddeld tussen de €35,- tot €50,- per uur. De hoogte hiervan is afhankelijk van de ervaring en de locatie van de tuinman.

Prijzen tuinaanleg

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Tuinontwerp (tuin tot 100 m²) €300,- tot €500,- per ontwerp
Gazon €5,- tot €10,- per m²
Klimop €20,- tot €45,- per 150 cm.
Beplanting €10,- tot €30,- per m²
Verlichting €80,- tot €100,- per m2
Vijver €1.000,- tot €30,000,-
Tuinhuisje €200,- tot €10.000,-
Pergola €800,- tot €5.000,-
Prieel €1.000,- tot €6.000,-
Houten terras €70,- tot €200,- per m²
Schutting €60,- tot €200,- per meter
Straatwerk €50,- tot €150,- per m²

*Let op: dit zijn richtprijzen. Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Lees ook meer over de prijzen van tuinonderhoud.

Besparen op de tuinaanleg prijs?

Vergelijk meerdere tuinmannen en bespaar tot 40% op de kosten!

Welke keuzes hebben invloed op de prijzen tuinaanleg?

De kosten van tuinaanleg per m² zijn heel erg afhankelijk van de werkzaamheden die je uit laat voeren. Toch is dit niet de enige factor die de tuinaanleg prijs beïnvloed. Wat denk je van het formaat van je tuin? Het is veel goedkoper om een tuin aan te leggen die maar 50 m² groot is dan om een tuin van 100 m² of groter aan te leggen.

Prijzen tuinaanleg: deze factoren beïnvloeden de kostprijs.

  • Het uurtarief van de tuinman
  • Het formaat van je tuin
  • Het soort beplanting dat je kiest
  • Eventuele extra opties

Hieronder lees je meer over de verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van een tuinaanleg.

kosten tuinaanleg

Uurtarief tuinman

Het uurtarief van een tuinman speelt een hele grote rol in de raming van je tuinaanleg. De arbeidskosten nemen namelijk ongeveer een groot deel van de totaalprijs in beslag. Het tarief van verschillende tuinmannen verschilt enorm per vakman: het is dus altijd verstandig om de prijzen van verschillende specialisten met elkaar te vergelijken.

Grootte van de tuin

Over het algemeen geldt: hoe groter je tuin, des te hoger de kosten van de tuinaanleg. Allereerst natuurlijk omdat je veel meer materialen nodig hebt en de vakman langer bezig is. Maar daarbij is het ontwerp van grote tuinen vaak ook een stuk complexer. Immers: een grote tuin wil je vaak ook knus maken met afgezonderde hoekjes.

Beplanting

De keuze voor de beplanting is een hele grote invloed op de totaalprijs. Door te kiezen voor goedkope beplanting houd je de kosten zo laag mogelijk. Het verschilt natuurlijk nogal als je veel dure exotische planten in je tuin wilt plaatsen of als je liever zelf bloembollen plant.

Gras, houten terras of straatwerk?

Hoe je de tuin indeelt en welk materiaal je hiervoor gebruikt is natuurlijk een hele grote invloed op de totaalprijs. Als je een groot gazon laat plaatsen ben je verreweg het goedkoopste uit: graszaaien is namelijk stukken voordeliger dan straatwerk of een terras. Laat je daarom goed informeren en vraag jezelf af wat jouw prioriteit is.

Extra opties

Er zijn tal van extra opties die je kunt kiezen. Als je kiest voor een prieel of pergola in je tuin dan lopen de kosten hoger op. Ook de kosten voor de aanleg van een vijver zijn aardig hoog. Als je de tuin laat aanleggen door vakmannen dan is het ook een optie om een advies op maat te vragen. Dit kan betrekking hebben op van alles: van het tuinontwerp tot een beplantingsplan.

Tuin aanleggen? Schakel een tuinman in!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40% op de kosten van je tuinaanleg.
Gratis offertes vergelijken!

Kosten tuinaanleg: extra opties

Bij de aanleg van je tuin heb je verschillende extra opties. Wil je graag een advies van de tuinman? Dit kost gemiddeld €70,- per uur. Het voordeel hiervan is dat je precies weet hoe jij je tuin moet inrichten. Je kunt ook vragen om een advies op locatie. Dit is heel waardevol, omdat de vakman dan precies weet hoe je tuin eruitziet en wat de valkuilen zijn. Dit kost ongeveer €120,- tot €150,- per m².

Daarnaast is het slim om rekening te houden met eventuele afvoerkosten, zeker bij een tuinrenovatie. Het afvoeren van gras kost ongeveer €2,50 tot €6,- voor elke 25 m².

Extra kosten tuin aanleggen

Omschrijving Gemiddelde prijs*
Advies tuinman €70,- per uur
Advies op locatie €120,- tot €150,-
Afvoeren gras €2,50 tot €6,- per 25 m²

*Dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan via het formulier.

kosten tuinaanleg

Gemiddelde prijzen tuinaanleg: een aantal voorbeelden

Wat kost een tuinaanleg per m²? Dit is helemaal afhankelijk van het soort tuin dat je laat aanleggen. Afhankelijk van je wensen kun je een kostprijsberekening voor de tuinaanleg laten maken.

Stel: je wilt een voordelige tuin aanleggen. Je kiest voor eenvoudige bestrating en goedkope beplanting. De gemiddelde tuinaanleg prijs ligt dan rond de €75,- per m². Bij een tuinoppervlak van 50 m² komt dit neer op een totaalprijs van ongeveer €3.750,-.

Bij gemiddelde tuinen kiezen mensen toch al snel voor iets meer elementen, waardoor de kosten voor de tuinaanleg oplopen. Gemiddeld liggen de kosten rond de €100,- per m². Voor deze prijs krijg je een gazon, bestrating, mooie beplanting en tuinverlichting. Ook kun je een mooie houten pergola laten plaatsen. Voor een tuin van 100 m² liggen de kosten in dat geval rond de €10.000,-.

Wil je echt een luxe tuin realiseren? Hierbij kun je denken aan exotische planten en een mooie vijver. Dit kost ongeveer €250,- per m². Bij een tuinoppervlak van 100 m² loopt de totaalprijs dan op tot ongeveer €25.000,-.

Wat kost een nieuwe tuin aanleggen?

Wil je een compleet nieuwe tuin aanleggen? Dan is het slim om een ervaren tuinarchitect in te schakelen voor een stijlvol en praktisch ontwerp. Hoewel de kosten door het ontwerp stijgen, is dit wel een hele waardevolle aanvulling: zo weet je zeker je tuin voldoet aan al je wensen! De kosten voor een ontwerp liggen rond de €300,- tot €500,-.

Daarnaast moet je bij een tuinaanleg ook rekening houden met eventuele grondwerken of graafwerken. Deze werkzaamheden bereiden de tuin voor op de tuinaanleg en zijn heel belangrijk: zo weet je zeker dat je tuin lang meegaat.

Budget tuinaanleg: wat zijn de mogelijkheden?

Met een klein budget een tuin aanleggen? Dat is zeker een optie! Eén van de dingen die je kunt doen is kiezen voor een groot gazon: een gazon aanleggen is namelijk de goedkoopste optie. Dit kost ongeveer €5,- tot €10,- per m². Door in een groot deel van de tuin gras te zaaien houd je de kosten zo laag mogelijk.

Houd je van een groene tuin? Als je een klein budget hebt is het ook een goede optie om te kiezen voor bloembollen in plaats van vaste planten. Dit is een stuk goedkoper, en bovendien is het leuk om in het voorjaar het resultaat te zien van je eigen werkzaamheden. Bovendien heb je zo de mogelijkheid om elk jaar de beplanting te verwisselen zonder dat je veel geld investeert.

kosten laten aanleggen

Besparen op kosten tuinaanleg per m²

Wil je niet te veel geld uitgeven aan je tuinaanleg? Kies dan een vakman in de buurt en ga voor goedkope materialen. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk!

Zo bespaar je op de kosten van je tuinaanleg:

  • Kies voor een eenvoudig ontwerp zonder te veel elementen.
  • Ga voor goedkope materialen, zoals een gazon en goedkope bestrating.
  • Kies altijd een vakman in de buurt zodat je bespaart op voorrij- en afvoerkosten.
  • Schakel samen met de buren één tuinman in en regel zo een mooie kwantumkorting.
  • Vergelijk de prijzen van meerdere specialisten en bespaar tot wel 40% op de kosten.

Tuin laten aanleggen? Vergelijk altijd gratis offertes!

Wil jij een vakman inschakelen voor je tuinaanleg? Goed idee: je bent verzekerd van het beste resultaat en weet zeker dat je nieuwe tuin voldoet aan al je wensen. Op zoek naar een vakman bij jou in de buurt?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk tot wel 5 verschillende prijsopgaven van specialisten uit de regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod: zo weet je zeker dat je niets te veel betaalt voor je tuinaanleg. De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit helemaal nergens aan vast.

Vergelijk gratis offertes