Hulp nodig bij tuin egaliseren?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Tuin egaliseren

Wie zijn of haar tuin (opnieuw) wil aanleggen, zal er waarschijnlijk voor moeten kiezen om de tuin eerst te egaliseren. Dit houdt in dat je jouw tuinoppervlak egaal afwerkt. Gaten, bulten en oude borders verdwijnen zodat het oppervlak overal even hoog is. Dit is goed voor de afwatering en maakt het makkelijker je tuin opnieuw in te richten. Benieuwd wat het kost om je tuin te egaliseren?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot 5 offertes in je mailbox. Vergelijk de prijzen en kies de tuinman met het beste aanbod!

Deze pagina staat vol met informatie over het egaliseren van je tuin: waarom is dit nodig? En hoe doe ik dit? We geven je handige tips en een inzicht van de kosten als je hiervoor een tuinman zou inschakelen.

Waarom zou ik mijn tuin egaliseren?

Het egaliseren van je grond zorgt voor een strak resultaat. De tuin ziet er netjes en verzorgd uit en je hebt minder last van verzakkingen en waterplassen.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor egaliseren:

 • Verzakkingen voorkomen: egaliseren voorkomt verzakkingen in de toekomst.
 • Nieuwe tuin aanleggen: voor je de tuin laat aanleggen kun je deze laten egaliseren, zodat je een goede basis hebt.
 • Tuin renoveren: door de tuin te egaliseren tijdens het renoveren behoud je de mooie uitstraling veel langer.
 • Gazon aanleggen: voor de aanleg van het gazon is het belangrijk dat de ondergrond perfect egaal is, zodat dit er strak en netjes uitziet.
 • Tuin bestraten: wil je nieuwe bestrating aanleggen? Het egaliseren zorgt voor een stabiele basis en houdt je straatwerk perfect recht.

Hulp nodig? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een tuinman bij jou uit de buurt!

tuin egaliseren

Wat heb ik nodig om mijn grond te egaliseren?

Wil je zelf je tuin egaliseren? De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van stokjes. Door een touw tussen de verschillende punten in je tuin te spannen geef je gemakkelijk de hoogte aan. Dit maakt het gemakkelijk om te egaliseren.

Dit heb je nodig voor het egaliseren van je grond:

 • Rol touw met twee (of meer) stokken om een rechte lijn te kunnen maken.
 • Standaard tuingereedschap, zoals een schep en een hark. Meerdere als je familie of vrienden je helpen.
 • Grond of zand om het oppervlak te egaliseren. Voor de aanleg van een gazon of border heb je grond nodig, maar voor het egaliseren van de ondergrond van een terras heb je zand nodig.
 • Eventueel een grasroller, tuinkalk en voeding als je een gazon wilt egaliseren.

Tuinman inschakelen voor het egaliseren van je tuin? Start gratis offerteaanvraag en bespaar!

Je tuin egaliseren: een stappenplan

Je kunt zelf je tuin egaliseren als je de juiste materialen hebt. Onderschat de klus echter niet: het fysiek erg zwaar en kan meer dan één werkdag in beslag nemen. Hieronder geven we je een handig stappenplan. Schakel hulp in van familie of vrienden zodat je zo snel mogelijk klaar bent.

Lukt het toch niet in je eentje en wil je weten wat het egaliseren van je tuin gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Stap 1. De voorbereiding

Voordat je kunt egaliseren moet je dit voorbereiden. Dit bestaat uit een aantal taken. Allereerst moet je de tuin helemaal leeghalen. Verwijder oude planten, struiken en tuinmeubels. Ook bladeren, boomwortels of andere puin moet weggehaald worden: het oppervlak moet helemaal leeg zijn.

Nu moet je afmeten hoeveel grond je gaat egaliseren. Zet het oppervlak af met stokken en span een touw tussen deze stokken. Hiermee geef je de gewenste hoogte aan van het oppervlak. Meet het hoogste punt op en zorg dat het touw overal op dezelfde hoogte hangt.

Let op: houd er wel rekening mee dat er een licht afschot moet zijn van 1 tot 2 centimeter per meter. Dit bevordert de afwatering.

Stap 2. Egaliseren

Nu is het tijd om de hoogte van je tuin overal gelijk te maken. Dit doe je door nieuwe grond toe te voegen op de lagere punten. Welke grond je nodig hebt, hangt af van het doel van het oppervlak.

 • Gazon: in dit geval is een combinatie van zand, aarde en bemesting de beste keuze.
 • Terras of andere bestrating: gebruik hiervoor standaard ophoogzand, geen aarde.

Verspreidt de grond gelijkmatig over het oppervlak en zorg dat het egaal mogelijk is. Hiervoor kun je het beste een hark gebruiken.

Tip: je kunt er ook voor kiezen je grond te egaliseren met een pallet. Je kunt dan grotere stukken in één keer gelijktrekken en dat is een goed alternatief voor egaliseren met een hark.

Besparen op de kosten van tuin egaliseren?

Vergelijk gratis offertes en kies de specialist met de beste prijs!

Gratis offertes vergelijken

Stap 3. Nazorg

Als je gazon even hoog is, is het belangrijk om dit te controleren. Check of alle hoogtes overal gelijk zijn en pas dit eventueel aan. Dit doe je het beste met een hark en door eventueel nog iets meer grond toe te voegen.

Ben je er zeker van dat de hoogte egaal is dan kun je de grond aanstampen zodat dit stevig wordt. Hiervoor gebruik je een schep of een roller of wals: zeker bij grotere oppervlakken is het aan te raden om een roller te gebruiken.

Tuin met vijver egaliseren

Wil je de tuin renoveren en de vijver ook egaliseren? Dat is zeker mogelijk. Om te voorkomen dat dit in de toekomst gaat verzakken moet je de vijver vullen met gebroken puin. Dit is een stevige fundering en zorgt bovendien voor een goede afwatering.

Je stort de vijver vol met gebroken puin om het gat op te vullen. Daarbovenop vul je aan met ophoogzand of grond, afhankelijk van het doel van het oppervlak.

grond egaliseren

Tuin egaliseren kosten 2024

Wil jij een vakman in huren om je tuin te egaliseren? De kosten hiervoor liggen tussen de €1,- tot €3,- per m². In veel gevallen is het noodzakelijk om de tuin eerst nog uit te graven en dan op te hogen. Bijvoorbeeld bij de aanleg van nieuwe bestrating. Dit is een fysiek zwaardere klus, en daarom liggen de kosten een stuk hoger: rond de €10,- tot €15,- per m².

Je kunt ook de afwerking uitbesteden aan de vakman. Voor het terugleggen van de bestrating liggen de kosten rond de €10,- tot €20,- per m², maar dan weet je wel zeker dat je straatwerk helemaal strak ligt en niet gaat verzakken!

Werkzaamheden tuin egaliseren Gemiddelde kosten*
Uitgraven en ophogen tuin €10,- tot €15,- per m²
Egaliseren tuin €1,- tot €3,- per m²
Terugleggen bestrating €10,- tot €20,- per m²
Ophoogzand €15,- per kuub
Gebroken puin voor vullen vijver €75,- per kuub

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Vraag voor exacte kosten gratis en vrijblijvend offertes aan.

Zelf gazon egaliseren of laten egaliseren?

Als je ervaring hebt met werkzaamheden in de tuin, dan kun je eventueel zelf je gazon egaliseren. Het is belangrijk dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt. Onderschat de klus niet: het is lastig te bepalen wanneer de grond helemaal egaal is en bovendien is het fysiek zwaar werk. Heb je hier geen zin in of tijd voor, dan is het heel slim om een tuinman in te huren. Je tuin is in korte tijd geëgaliseerd en je bent verzekerd van een perfect strak resultaat.

De voordelen van het inhuren van een tuinaannemer:

 • Je bespaart tijd én energie.
 • Je bent verzekerd van een perfect egaal resultaat.
 • Hierdoor blijft je gazon of straatwerk er langer netjes uitzien.
 • Je hoeft geen materialen of gereedschappen aan te schaffen.

Tuinman inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

gazon egaliseren

Grond laten egaliseren? Vraag gratis offertes aan!

Wil jij binnenkort je tuin opnieuw aanleggen? Of blijft regenwater lange tijd in je tuin staan? Dan kan het slim zijn om je tuin zo snel mogelijk te egaliseren. Laat dit doen door een vakman, om tijd en energie te besparen. Bovendien ben je dan verzekerd van een strak resultaat. Op zoek naar een tuinman?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere offertes in je mailbox, maximaal 5. Vergelijk de prijzen van verschillende stratenmakers, en kies het bedrijf dat het beste bij je past. Zo bespaar je bovendien tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nog nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken