Tuinarchitect nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend


Tuinarchitect

Wil je echt iets bijzonders van je tuin maken? Met een tuinarchitect kom je altijd tot een prachtig ontwerp. Zo creëer je de tuin die je altijd al wilde, of dat nu in de landelijke sfeer is of juist strak en modern. Op deze pagina lees je alles over wat een tuinarchitect voor je doet. Ook vind je handige prijsinformatie en tips om een goede architect te vinden.

Start gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken vind je gemakkelijk de vakman die precies bij je wensen en budget past. Deze service is geheel gratis en zonder verplichtingen. Je weet altijd zeker dat je niet te veel betaalt voor een prachtig en professioneel tuinontwerp!

Wat is een tuinarchitect?

Een tuinarchitect is een architect die in tuinontwerpen gespecialiseerd is. Hij ontwerpt groene ruimtes, zoals tuinen, die perfect in de omgeving passen en de door jou gewenste uitstraling hebben. Naar aanleiding van jouw wensen en mogelijkheden maakt hij een goed ontwerp. Of je nu een natuurlijke tuin, een designtuin, een relaxtuin of een gezinstuin wilt, een tuinarchitect maakt er altijd iets speciaals van.

In België is tuinarchitect een beschermde titel. Dat betekent dat enkel mensen de titel mogen voeren die een universitaire opleiding hebben afgerond en die het architectenregister staan ingeschreven.

Tuinarchitecten werken niet alleen voor particulieren, maar ook voor gemeentes en andere grootgrondbezitters, zoals hotels of een golfclub.

tuinarchitect

Wat kost een tuinarchitect?

De prijs van een tuinarchitect is voornamelijk afhankelijk van de tuingrootte. Hoe groter de tuin, hoe hoger de kosten voor een ontwerp. Een tuinontwerp voor tuinoppervlak tot 100 vierkante meter kost gemiddeld €200,- tot €500,-. Heb je een tuin met een grootte tussen de 100 tot 200 m²? Dan moet je voor het ontwerp rekening houden met een gemiddelde prijs van €500,- tot €600,-.

In een ontwerp is geen specifieke beplanting ingevoegd. Daarvoor moet je een beplantingsplan laten maken. Dit plan kost ongeveer 50% van de ontwerpkosten.

In de volgende prijstabel vind je meer prijsvoorbeelden voor een tuin ontwerpen. Wil je exacte prijzen weten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes!

Tuinarchitect: prijs

Tuinontwerp per tuinoppervlak Gemiddelde prijs*
Tot 100 m² €200,- tot €500,-
100 tot 200 m² €500,- tot €600,
200 tot 400 m² €650,- tot €750,-
400 tot 800 m² €800,- tot €900,-
Beplantingsplan Ongeveer 50% van ontwerpkosten

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Besparen? Gratis offertes aanvragen.

Factoren die de prijs bepalen

De prijzen van tuinarchitecten zijn afhankelijk van verschillende keuzes die je maakt. Welke keuzes zijn dat?

Ten eerste is het soort ontwerp dat je wilt bepalend voor de uiteindelijke prijs. Een eenvoudig ontwerp, een zwart-wittekening van een bovenaanzicht, is bijvoorbeeld goedkoper dan een gedetailleerd ontwerp of zelfs een 3D tuinontwerp.

Daarnaast is de grootte van je tuin van invloed op de totaalprijs. Hoe meer tuinoppervlak, hoe hoger de prijs.

Ten slotte heb je nog de keuze om een beplantingsplan te laten maken. In een ontwerp staat namelijk niet welke planten precies geplant worden. Daar is het beplantingsplan voor, dat je tegen een meerprijs door de architect laat maken.

Tuinaannemer gezocht?

Vergelijk offertes en kies de beste tuinarchitect uit de buurt!

Werkzaamheden tuinarchitecten

De werkzaamheden van tuinarchitecten zijn zeer divers, maar hebben natuurlijk allemaal te maken met het plannen en het realiseren van een prachtige tuin.

Een mooie tuin staat of valt uiteraard met een goed ontwerp. Het is aan jou om te bepalen hoe gedetailleerd je het ontwerp wilt laten maken. Wil je bijvoorbeeld ook de beplanting meenemen in het ontwerp? Of zelfs ook de tuinmeubels? Een tuinarchitect zorgt dan voor een mooi geheel.

Daarnaast kan een tuinarchitect ook de regie voeren over een tuinaanleg. Lees verder voor meer informatie over deze werkzaamheden of vergelijk gratis offertes!

1. Tuinen ontwerpen

De meeste mensen huren een tuinarchitect in om een ontwerp van hun tuin te maken. In het ontwerp houdt de specialist rekening met de uitstraling van je woning en de omgeving. Natuurlijk houdt hij ook rekening met jouw wensen, behoeften en budget.

Welke stijl je ook graag wilt, een tuinarchitect maakt een ontwerp naar jouw wensen. Het is verstandig om van tevoren te bedenken wat je graag voor tuint wenst. Ook kun je foto’s zoeken van tuinen die je mooi vindt. Naar aanleiding van jouw wensen maakt de tuinarchitect een of meerdere ontwerpen.

2. Tuin inrichten

Tuinarchitecten zorgen er niet alleen voor dat het ontwerp bij je woning en bij de omgeving past, je kunt ze ook vragen je tuin in te richten. Dan is er een verbinding tussen interieur, tuin en het landschap. Alle elementen in je tuin vormen één geheel.

Ook hier heb je weer verschillende keuzes. Zo kun je gaan voor een basisontwerp met bijvoorbeeld een steigerhouten tafel in bepaalde afmetingen. Ook kun je ervoor kiezen de tuinarchitect specifieke meubels te zoeken die perfect in het ontwerp passen.

tuinontwerp

3. Begeleiding tuinaanleg

Wanneer je je tuin helemaal opnieuw laat aanleggen, is het verstandig om de architect ook te vragen de tuinaanleg te begeleiden. Waar het werk van de tuinarchitect anders zou stoppen nadat het ontwerp klaar is, gaat het nu door om ook tijdens de aanleg de perfecte tuin te krijgen.

De tuinarchitect overziet het project dan en zorgt ervoor dat het ontwerp goed tot leven komt, zoals je dat graag wilt. Mochten er beslissingen genomen moeten worden over wijzigingen, dan kan de tuinarchitect je goed advies geven.

Lees hier meer over tuinaanleg.

Tuinarchitect of tuinaannemer: wat is het verschil?

Een tuinarchitect is een specialist die prachtige tuinontwerpen maakt, geheel naar jou wensen. Eventueel kan een tuinarchitect ook de aanleg van de tuin begeleiden.

Een tuinaannemer is juist actief bij de tuinaanleg. Hij overziet het gehele proces en zorgt ervoor dat alles volgens planning en budget verloopt. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat alle materialen op tijd besteld en geleverd worden en schakelt hij de tuinmannen in.

Het is niet verplicht om een tuinaannemer in te schakelen, maar het is wel een aanrader. Je hoeft dan namelijk zelf geen opzichter te zijn. In plaats daarvan kun je zorgeloos genieten van de make-over van je tuin.

Goedkope tuinarchitect gezocht? Bespaartips!

Een tuinontwerp door een tuinarchitect laten maken is niet goedkoop. Doe daarom je voordeel met de volgende drie bespaartips. Zo houd je de kosten van tuinarchitectuur zo laag mogelijk!

  • Tip 1: maak van tevoren een collage van foto’s en afbeeldingen van tuinen die jij mooi vindt. Dan gaan de brainstormsessies voor het ontwerp een stuk sneller, waardoor je bespaart op de architect.
  • Tip 2: kies voor een standaard ontwerp. Wanneer je voor een laag budget wel een persoon ontwerp wilt, kun je kiezen uit een aantal standaard ontwerpen voor bijvoorbeeld een stadstuin of een kindvriendelijke tuin.
  • Tip 3: kies een tuinarchitect uit de buurt. Zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.

Gemakkelijk een betaalbare tuinarchitect vinden?

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!

Tips om de beste tuinarchitect te vinden

Wanneer je offertes gaat vergelijken, let je natuurlijk als eerste op de prijs. Maar er zijn meer aspecten om de offertes op te vergelijken. Het is verstandig om een grondige vergelijking te doen om de tuinarchitect te vinden die het meest aan je wensen voldoet.

Hoe vind je de beste tuinarchitect uit de buurt?

  • Kijk goed op de totaalprijzen inclusief of exclusief btw zijn voordat je gaat vergelijken.
  • Welke tuinarchitect heeft als eerste tijd voor je? Als er haast bij is, is dit een belangrijk punt.
  • Controleer ook goed alle voorwaarden, zodat je nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.

tuinarchitect

Tuinarchitect nodig? Vergelijk gratis offertes!

Is je tuin aan een opknapbeurt toe en wil je er iets speciaals van maken? Met een ontwerp door een tuinarchitect past de tuin altijd perfect bij je woning en de omgeving. Je krijgt altijd de tuinuitstraling die je wilt. Hoe vind je gemakkelijk een goede tuinarchitect?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis offertes! Dat doe je ook nog eens geheel vrijblijvend. Door offertes te vergelijken vind je altijd een tuinarchitect die bij je wensen past. Bovendien weet je zeker dat je niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken!